Συμβουλές Ομορφιάς & Άρθρα

Μήπως ήρθε η ώρα να “ξυπνήσεις” τον μεταβολισμό της επιδερμίδας σου;

Ο μεταβολισμός της επιδερμίδας, ελέγχει πόσο γρήγορα ανανεώνονται τα κύτταρά της, αν παράγει όσο κολλαγόνο χρειάζεται και αν επιδιορθώνονται έγκαιρα οι φθορές της. Με το πέρασμα του χρόνου όμως αλλά και με τις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται η επιδερμίδα, ο μεταβολισμός της χάνει τον βηματισμό του, γίνεται αργοκίνητος και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ανοίγει το δρόμο στη γήρανση.

Πως μπορούμε άραγε να τον “ξυπνήσουμε”;

Στο άκουσμα της λέξης μεταβολισμός, συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει στις θερμίδες που καίμε και στα κιλά που κουβαλάμε. Όμως και το δέρμα έχει τον δικό του μεταβολισμό. Ειδικότερα, η λέξη  μεταβολισμός περιγράφει τον ρυθμό με τον οποίο συμβαίνουν διάφορες βιολογικές διαδικασίες ανάμεσα στα κύτταρα της επιδερμίδας και του κυρίως δέρματος.
Με απλά λόγια, ο ρυθμός αυτός «μετράει» πόσο γρήγορα επικοινωνούν τα κύτταρα μεταξύ τους και αναλαμβάνουν δράση είτε για να ανανεώσουν την επιδερμίδα φέρνοντας στην επιφάνειά της της νέα, υγιή κύτταρα, είτε για να συνθέσουν αρκετό και καλής ποιότητας κολλαγόνο, ή για να επιδιορθώσουν τις φθορές που προκαλούν η ηλιακή ακτινοβολία, η ρύπανση ή και ο τρόπος ζωής μας.
Ο δερματικός μεταβολισμός, όπως κάθε τι στο ανθρώπινο σώμα, συνδέεται με το DNA και την έκφραση των γονιδίων μας. Ωστόσο, «κλειδί» για τις λειτουργίες που συμβαίνουν στο δέρμα είναι η δραστηριότητα των μεταβολικών ενζύμων που περιέχει. Η ικανότητά τους να μετασχηματίζουν τις χημικές ουσίες που παράγουν τα κύτταρά του, όπως είναι οι πρωτεΐνες, τα λιπίδια ή οι υδατάνθρακες αλλά και ουσίες που έρχονται σε επαφή με την επιδερμίδα-όπως τα συστατικά των καλλυντικών- είναι αυτή που διατηρεί το δέρμα μας υγιές και νεανικό.

Γιατί πέφτουν οι ρυθμοί;

Στη νεανική επιδερμίδα, ο ρυθμός των μεταβολικών λειτουργιών είναι ταχύτατος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το “baby skin”, που όλες  οι γυναίκες θα ήθελαν να έχουν . Αυτή η ροδαλή και βελούδινη όψη που έχουν τα βρέφη και τα παιδιά, οφείλεται στο γεγονός ότι τα κύτταρα της επιδερμίδας τους ανανεώνονται κάθε 2 εβδομάδες, απόδειξη ότι ο μεταβολισμός της δουλεύει ρολόι! Μεγαλώνοντας όμως, το ρολόι αρχίζει να επιβραδύνει. Ήδη, από τη δεκαετία των 20 ο κύκλος ανανέωσης χρειάζεται 22-28 ημέρες για να ολοκληρωθεί ενώ από τα 40 και μετά, τα νέα κύτταρα αργούν ολοένα και περισσότερο να αντικαταστήσουν τα παλιά, αφού η πορεία τους προς την επιφάνεια φτάνει να διαρκεί ακόμα και 50 ημέρες!
Από τη στιγμή που ο μεταβολισμός μας αρχίζει να τεμπελιάζει, τα κύτταρα δεν τροφοδοτούνται έγκαιρα με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερες βιολογικές λειτουργίες επιβραδύνονται. Κι αν στο σώμα η αλλαγή αυτή γίνεται άμεσα αντιληπτή- καίμε λιγότερες θερμίδες, άρα αδυνατίζουμε πιο δύσκολα- στο δέρμα, τα σημάδια γίνονται σιγά-σιγά ορατά- αδιόρατες αλλοιώσεις στην αρχή και στη συνέχεια, βαθιές ρυτίδες και χαλάρωση.
Δε φταίει όμως μόνο η ηλικία και η φυσιολογική -άρα αναπόφευκτη-φθορά του χρόνου για την υπολειτουργία του συστήματος. Οι μεταβολικοί ρυθμοί αποδιοργανώνονται και από την καθημερινή έκθεση της επιδερμίδας, κυρίως του προσώπου στην υπεριώδη ακτινοβολία, στους ρύπους και τις τοξίνες του περιβάλλοντος ή στον καπνό του τσιγάρου. Το οξειδωτικό στρες που προκαλούν οι επιθέσεις των ελευθέρων ριζών επιβραδύνει την κυτταρική επικοινωνία και τα μηνύματα φτάνουν αργά στον προορισμό τους.
Τι σημαίνει αυτό; Βασικές λειτουργίες όπως η ανανέωση, η σύνθεση νέων ινών κολλαγόνου, ή η επανόρθωση των καθημερινών φθορών να εκτελούνται με καθυστέρηση ή και καθόλου! Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα κύτταρα γίνονται λιγότερο δεκτικά στα ενεργά συστατικά που τους προσφέρουμε μέσα από τα καλλυντικά μας. Με ένα σύστημα σε  αρρυθμία, δεν είναι τυχαίο που η επιδερμίδα αρχίζει να παρουσιάζει τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια: αφυδάτωση, ευαισθητοποίηση, θαμπή όψη, φραγμένους ή διεσταλμένους πόρους, πανάδες. Αν μάλιστα ο μεταβολισμός της δεν ξαναβρεί γρήγορα τον ρυθμό του, στις επιφανειακές αλλοιώσεις θα προστεθούν σιγά σιγά οι ρυτίδες και η χαλάρωση.

Ένα «ξυπνητήρι» για τον μεταβολισμό!

Η βιομηχανία της ομορφιάς όπως είναι φυσικό, αναζητά διαρκώς νέους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης των σημαδιών του χρόνου. Στη YOUTH LAB., έχοντας μελετήσει σε βάθος τη βιολογία του δέρματος, κατάλαβαμε από νωρίς πως το «μυστικό» για μια νεανική επιδερμίδα κρύβεται στο ξύπνημα των μεταβολικών λειτουργιών της.
Για να το καταφέρουμε αυτό, με τη βοήθεια των καλλυντικών -χωρίς φυσικά να παρέμβουμε στο DNA των κυττάρων – στραφήκαμε στο «κλειδί», στα ένζυμα δηλαδή που βρίσκονται σε διαφορετικές μορφές και συγκεντρώσεις στις διάφορες στιβάδες του δέρματος και τα οποία συμμετέχουν ενεργά στον μεταβολισμό. Το σκεπτικό μας ήταν απλό: Αν βρίσκαμε τον τρόπο να αυξήσουμε την ενζυμική δραστηριότητα, οι μηχανισμοί των κυττάρων θα μπορούσαν και πάλι να βρουν την απαραίτητη ενέργεια για να εξουδετερώσουν τις αρνητικές συνέπειες που έχουν για την επιδερμίδα οι εξωγενείς εχθρικοί παράγοντες, πριν προλάβουν να μετατραπούν σε σημάδια γήρανσης και βέβαια να απαλύνουν όσα από αυτά έχουν ήδη εμφανιστεί.
Με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό; Βιοσυμβατά ενεργά συστατικά, αναλαμβάνουν το ρόλο του «ξυπνητηριού» του μεταβολισμού της επιδερμίδας και ενθαρρύνοντας -ή και αποθαρρύνοντας αν χρειαστεί- την ενζυμική δραστηριότητα συμβάλλουν στην επανενεργοποίηση των κυτταρικών λειτουργιών που έχουν αποκοιμηθεί.
Πώς το καταφέρνουν; Η απάντηση κρύβεται στη λέξη «βιοσυμβατά». Τα βιοτεχνολογικά, φυσικά και φυτικά ενεργά συστατικά που εμπλουτίζουν τις φόρμουλες των προϊόντων YOUTH LAB., αναγνωρίζονται από το δέρμα ως δικά του. Έτσι, καταφέρνουν να περάσουν την «αυστηρή πόρτα» της επιδερμίδας και να διεισδύσουν στις βαθύτερες στιβάδες της για να αναλάβουν δράση, το καθένα στοχεύοντας σε διαφορετικές μεταβολικές λειτουργίες. Άλλα «ξυπνούν» την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, άλλα προστατεύουν τις πρωτεΐνες από την οξείδωση κι άλλα ξαναδίνουν ενέργεια στα γερασμένα κύτταρα. Κάποια άλλα, αν και μένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας, με τον κατάλληλο «αγγελιοφόρο», στέλνουν μήνυμα στις λειτουργίες επανόρθωσης των κυττάρων που αδρανούν. Όποιος όμως κι αν είναι ο μηχανισμός δράσης τους, ο στόχος είναι πάντας κοινός: να «χτίσουν» μια υγιή επιδερμίδα, προστατευμένη από τις επιθέσεις και με ανεβασμένους τους -μεταβολικούς- ρυθμούς της.

Tip: υιοθετώντας μερικές καλές συνήθειες στην καθημερινότητα μας όπως ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό και αρκετές ώρες ύπνου και επιλέγοντας με προσοχή καλλυντικές συνθέσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της επιδερμίδας μας γρήγορα θα διαπιστώσουμε πως η διατήρηση της νεανικότητάς της σε βάθος χρόνου, δεν είναι όσο ακατόρθωτη νομίζαμε.